חרדה אצל ילדים בחופשה

הורים לילדים שסובלים מחרדה שהיא מעבר לנורמה התקינה ובפרט מהתקפי חרדה חוזרים ונשנים, יודעים כי מדובר לא אחת בהתמודדות וכי יש צורך לתמוך בילד נפשית, להעניק לו את הסיוע הנדרש בשלבים השונים בחיים ולהיות מוכנים לרגעים בהם נצטרך להיות שם בשבילו גם כאשר זה לא תמיד נוח עבורנו. ועם כל זה, נראה כי כאשר מדובר על שגרה רגילה, במיוחד כאשר הילד מטופל והמצב מוכר להורים ולסביבה הקרובה, ניתן לשלוט בזה ולמזער את זה במידה רבה. לעומת זאת, כאשר מדובר על סיטואציות שהן חריגות ולא יומיומיות, הרבה פעמים החרדה עשויה לתפוס אותנו בהפתעה ולפעמים אנחנו עשויים אפילו להרגיש שאין לנו את הכלים המתאימים להתמודד איתה. מתוך כך, קורה שהורים רבים לילדים חרדתיים שרוצים לצאת לחופשה משפחתית, פשוט נמנעים מזה ולמען האמת זה בהחלט חבל, מפני שאין סיבה שלא לעשות את זה וזה אפילו עשוי להיות טוב ומועיל עבור הילד. אם גם אתם הורים לילד חרדתי, אנחנו רוצים לתת טיפים חשובים להתמודדות עם החרדה בחופשה ולאחל לכם חופשה נעימה ורגועה.

הכירו בבעיה ואל תנסו לגמד אותה

חשוב לדעת כי תופעת החרדה אצל ילדים היא נפוצה ומוכרת וזה מה שחשוב להבין מהשלב הראשון. העניין עם חרדה הוא שהיא מתרחשת בלי קשר לאירועים חיצוניים ולכן למתבונן מהצד זה עשוי להיראות לא מובן ולא רציונלי כלל. כך קורה שאתם נמצאים בחופשה במקום פסטורלי, שקט ונעים, וללא כל טריגר חיצוני הילד שלכם חווה התקף חרדה. יכול להיות שהוא נזכר במשהו שמלחיץ אותו, יכול להיות שהוא חושש לאכזב אתכם וזה יכול לנבוע מתוך אלף ואחת סיבות ומחשבות אחרות. הנקודה שאתם צריכים להכיל את זה במאה אחוז ולתת לזה תוקף ומקום. אם תראו לילד שאתם כועסים או לא מבינים מדוע הוא חווה את מה שהוא חווה, זה ככל הנראה רק יחריף את התופעה ולא יפתור אותה.

התמודדות מבוקרת עם מקור החרדה

במהלך החופשה, זמן משפחתי בו אנו מבלים אחד עם השני ולא משנה באיזה לוקיישן בחרתם, זו דווקא הזדמנות מצוינת לנסות ולתרגל בצורה מבוקרת התמודדות עם גורמי החרדה. כך למשל יש הרבה ילדים שהחרדה שלהם נובעת מהמפגש עם עולם המבוגרים ומתעוררת בכל פעם שהם צריכים לדבר עם אדם מבוגר. בחופשה, תוכלו לתרגל זאת יחד איתם והם יאכלו לגשת לאנשים בחנויות, בבית המלון או במקומות אחרים בהם תהיו כאשר אתם לצידם. אם הם לא מצליחים לעשות את זה אל תכעסו עליהם והבינו זאת, ומנגד אם זה כן מצליח, הקפידו לשבח אותם על כך שהם עשו משהו שבדרך כלל קשה להם מאד לעשות.

במהלך התקף – גשו למקום שקט ותרגלו נשימות

אם הילד שלכם עדיין לא חווה התקף של ממש או מראה סימני חרדה, אל תציעו לו עזרה בשלב הזה מפני שכך הוא יבין שמשהו חריג קורה וזה כנראה רק יעודד את החרדה. לעומת זאת, אם הוא חווה התקף של ממש במהלך החופשה הכולל הזעות וקושי בנשימה, זה הזמן ללכת איתו למקום שקט בצד. זכרו – אל תבקרו אותו ואל תכניסו אותו ללחץ נוסף שרק יחריף את ההתקף. במקום זה, תרגלו איתו נשימות באופן סימולטני והראו לו שהכל בסדר ושעל אף ההתקף שום דבר רע באמת לא קורה וזה הולך לעבור בתוך כמה רגעים. לא יזיק גם לארגן כמה בילויים רגועים בחופשה כדי להוריד לחץ.

ההמלצה שלנו באופן כללי היא לא להימנע מדברים בגלל החרדה אצל הילדים, אלא דווקא לעשות אותם וכך להתמודד איתה. חופשה מהנה!